szerda, április 25

Emlékezés: Jámbor István (1925-1986)

A kisújszállási Móricz Zsigmond gimnázium kiváló testnevelő tanára, a Nagykun Viadalok lelkes szervezője sajnos már két évtizede nincs közöttünk, de a mostani nemes vetélkedő alkalmából róla is szeretnénk megemlékezni.

1925-ben Kisújszálláson született. Özvegy édesanyja őt és bátyját is taníttatta, mindketten gimnáziumunkban érettségiztek. A II. világháború okozta törés miatt kereső foglalkozást kellett választania: éveken át fogtechnikusként dolgozott, munka mellett szerezte meg a testnevelő tanári diplomát, és tanított egykori iskolájában 1955-től egészen betegsége elhatalmasodásáig, korán bekövetkezett haláláig.

Szakmája, a sport és a pedagógia iránt mélyen elkötelezett, szerényen, de szívós következetességgel, dolgozó ember volt. Pontosságot és kemény munkát igényelt önmagától és tanítványitól is. A versenysportban szereplő vagy felvételi vizsgára készülő diákokat önzetlenül segítette. Szívéhez legközelebb talán az atlétika állt, néhány tanítványa ebben figyelemre méltó megyei, sőt országos eredményeket produkált (csak néhány példa: Szőke Endre és Varga Sándor távolugrás – ifj. válogatott). Mint osztályfőnök példamutatóan látta el feladatát, jól ismerte tanítványai egyéniségét és körülményeit, kirándulások, fizikai munkavégzés során formálta az osztályközösséget. Példát mutatott diákjainak és kollégáinak is sokoldalú műveltségével és tájékozottságával. A nevelőtestületnek segítőkészsége, korrekt magatartása miatt is népszerű tagja volt.

Mély fájdalommal vettünk tőle búcsút 1986-ban. Emlékét kollégái, volt tanítványai, tisztelői őrzik, a középiskola mai diákjai és tanárai pedig a róla elnevezett alapítvány hasznos tevékenysége által ismerik és becsülik őt.