hétfő, április 23

Emlékezés: Kárpáti Zoltán (1931-2006)

„Ki tetteiben megemlegettetik, az halhatatlan lesz."

Kárpáti Zoltánt Debrecen adta, Karcag elemi és középiskolája nevelte, s a budapesti Apáczai Csere János Pedagógiai Főiskola testnevelés szaka bocsátotta Tatabányán át Kunszentmártonba, Kunszentmártonnak, ahol 34 éven át a József Attila Gimnáziumban tanított testnevelőként.

Kárpáti tanár úr keze alól generációk nőttek ki, s tanultak sport-, játék-szeretetet, fegyelmezettséget; lettek állóképesebbek, küzdeni tudók. A kunszentmártoni gimnáziumi testnevelés több mint három évtizeden ár elválaszthatatlan volt nevétől. Aktívan s rendkívül eredményesen végezte az iskolai sportélet irányítását; a testnevelés órákon kívül délutánjait, szabadidejét is a tömeg- és versenysportnak szentelte, diákjait megannyi - körzeti, megyei és országos - versenyen sikerrel szerepeltette. Kiemelkedő eredményeket ért el tanítványaival atlétika, torna és kosárlabda sportágakban. Edzői munkásságával és eredményességével főként a kosárlabdázás városunkban való meghonosításában és népszerűvé tételében szerzett elévülhetetlen érdemeket. A Nagykun Diák Sportviadalok szervezésében, lebonyolításában végzett tevékenysége szintén kimagasló. Iskolai DSK tanárelnök, Megyei Középiskolai Sportbizottsági elnök, a Megyei Diáksport Bizottság tagja, a körzeti testnevelési munkaközösség vezetője volt.


Különféle módon ismerték el testnevelői, edzői, sportvezetői munkáját: 1959-ben DSK Aranykoszorú, 1966-ban a Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója kitüntetéseket kapta meg. A Társadalmi Munkáért Érdemérem Arany fokozatát 1967-ben, a Kiváló Tanár címet 1974-ben, a Kiváló Munkáért kitüntetést 1983-ban nyerte el. E generációkra ható, a város sportéletére jelentős pozitív hatást gyakorló testnevelői, edzői, sportvezetői életút kivételes eredményességét 1998-ban, állami rangra emelt nemzeti ünnepünkön Kunszentmárton Város Testnevelési és Sport Díjával ismerte el településünk önkormányzata. S talán kevesen tudták, tudják, de a magyar honvédségben tartalékos főhadnagyi rangot viselt jeles testnevelő a katonai pályairányításban végzett eredményes tevékenységéért civilként az egyik legmagasabb, „A Haza Szolgálatáért Érdemérem Ezüst Fokozata” kitüntetést is megkapta a Honvédelmi Minisztertől.

Kárpáti Zoltán tanár úr, mindannyiunk Zoli bácsija eszménye, az edzett ifjúság nevelésének megvalósulása volt az igazi, a valódi elismerése emberi, s egyben pedagógusi működésének. Kunszentmártonban, a Tiszazugban, de szerte az országban volt diákok ezrei őrzik egy életre a Tőle kapott emberi tartást. Tanítványai közül példája nyomán többen örökébe léptek, városunkban az oktatási intézmények testnevelői többségében az ő növendékei voltak, s a középiskolában jelenleg is ők azok, s az általa megkezdett úton jártak, járnak, tanítványaikkal hasonlóan nagyszerű eredményeket produkálva.